© Rootsville.eu

Les Amis De Derek (B)
Chanson - Jazz - Blues
Stamineeke Webbekom

reporter & photo credits: Freddie

info band: Derek
info club: Stamineeke


© Rootsville 2024


Dirk D'Haenens AKA Derek is naast een begenadigd songwriter nog veel meer dan dat. Velen onder ons herinneren nog allemaal wel de woelige rockjaren van 'Derek and The Dirt' eind jaren 80-tig. Ondanks hun hits als 'Rosie' en 'Oh By The Way' waarmee deze band een ijzersterke 'live' reputatie kwamen op de bouwen. Helaas werd in 1993 de stekker uit dit project getrokken en bleven de talrijke fans beteuterd achter. Met 'The Rolls' met daarin Bruno Deneckere, Walter Vermandel en Tony Gyselinck bracht hij daarna het leven en werk van 'Charles Bukowski' en 'J.J. Cale' terug tot leven. Dit jaar kregen we met het album 'Faster' dan weer de ressurection van 'Derek and The Dirt' en vanavond staat Dirk hier met 'Les Amis de Derek' gewoon in 't Stamineeke' van Webbekom City.

Sinds 2008 is diezelfde 'Derek' ook de bezieler van 'Place Musette' op de Ghentse Fieste. 'Les Amis de Derek' is daaruit als logisch gevolg ontstaan waarbij Derek samen met jazzmuzikanten 'Hans Van Oost' en 'Mario Vermandel' ons komen onder te dompelen in de wereld van het Franse chanson met ook daarin een snuifje jazz en blues. Eén van de sterkhouders van de 'Place Musette' was ontegensprekelijk ook Dirks vriend Rony Verbiest, die ons helaas op 21 januari van dit jaar kwam te verlaten en dit op amper 67-jarige leeftijd, en waarbij zijn warm hart en muziek een enorme leegte kwam achter te laten. Mede door de vriendschap onder hen zou deze avond dan ook toch een beetje ontaarden in een 'Ode aan Rony' en diens gemis van zijn accordeon en bandoneon.


Rony Verbiest (1956-2024)

We krijgen ouder werk maar ook nieuwere nummers te horen van de hand van 'Derek' zoals 'Je Suis A Toi'. Nog meer Franstalige nostalgie kwam er met een nummer over onze laatste levenswandel hier op het aards bestaan. 'Oli Oli' komt dan bij mij weer binnen als een progressief bluesje uit de 20-tiger jaren en ook al is het volledig Franstalig toch is er hier een zekere diversiteit aanwezig.

Uiteraard wordt 'Derek' hier vanavond geflankeerd door twee ras muzikanten met enerzijds de magistrale jazzy beroering van de snaren door Hans Van Oost waarbij de volle klank dan wordt vervolledigd door het strelen van de dikke snaren door Mario Vermandel. Zo komen we toch ook al vlug uit bij de composities van Rony Verbiest waarbij de tekst van een Franse dichter deze 'L'Eternité' het tot een mooi poëtisch geheel komt te vormen.

Met 'La Meme Couleur' krijgen we van 'Les Amis De Derek' meteen een walsje op ons bord, tevens ook in een compositie van Rony Verbiest. Tijd dan om de gevoelige snaren te raken van de tot nu toe aan hun lippen gekluisterde publiek...en speciaal voor Mario deze 'Une Belle Histoire' van Michel Fugain en zijn 'Big Bazar' uit alweer 1972. Zo passeren we vanavond ook even langs de levenswandel van een Jacques Brel waarop met 'Toute Est Bonne' we ons terug bij het nieuwere werk van 'Derek' bevinden. Alles is mooi...behalve de oorlogen uiteraard.

Door het brengen van Jacques Dutronc zijn 'J'Aime Les Filles' bevinden we ons zo weerom in de 60-tiger jaren en worden de stembanden van de aanwezigen al lichtjes onder spanning te staan. Betoverend mooi is dan weer hun versie van 'La Bohème' eentje dat op deze 'Soirée de Chanson' hier niet mag ontbreken. Ook aangenaam om luisteren is een 'Java' en ja hoor, weerom in een compositie van Rony Verbiest en wat wordt deze muzikant enorm gemist. Hans kan zich vervolgens nog eens van zijn bluesy kant op zijn Telecaster laten horen waarna we een meer seizoen gevoelig nummer krijgen over 'de wind'.

Na het relaas over 'Un Petit Lapin' dat 25 jaar geleden uit Derek zijne hof kwam te ontsnappen krijgen we nog een laatste compositie van de hand van Rony Verbiest en nemen 'Les Amis de Derek' hier afscheid van Webbekom met de woorden...Au revoir mes amours, Au revoir mes amis...

Achter de coulissen konden Derek, Hans en Mario zich niet gaan verschuilen en dus moesten ze zo maar het enorme applaus ontvangen tot de beslissing kwam om toch maar aan de bisnummers te gaan beginnen. Als eerste kregen we een bewerking van eentje van Bruno Deneckere en met de woorden van 'Si Je Voulait Bien' ontsproot hier een spontane sing-a-long van de 'Webbekomse Chanteuses' hier aanwezig. Iedere muzikant inclusief die 'Chanteuses' konden zich nog eens extra laten gaan op Joe Dassin's 'Les Champs-Elysées' ...et puis un petit cochon avec un long museau est arrivé et l'histoire était finie.